Övningar om Hinduism
Testa dina kunskaper om Hinduism utifrån texten du har läst.
Introduktion till Hinduism
Hinduismen är en tro som är lika omväxlande som landet. Det finns många gudar, samtidigt som tanken finns att det egentligen är en enda gud som visar sig på olika sätt. De första människorna som levde på indiska halvön har slagits ihop med nya grupper, de olika gruppernas sätt att tro och tänka har blandats. Sakta har så den religion som idag kallas hinduism växt fram. Hinduismen är den äldsta världsreligionen och finns främst i Indien. Hinduerna själva kallar den för “den eviga lagen”. Hinduismen har skapats under årtusendens gång som en blandning av olika folks sätt att tro. Vi känner inte till någon grundare eller några exakta detaljer om hur religionen växte fram.
Fråga 1: Flervalsfråga
Vad kallas den kultur som levde vid floden Indus omkring 3000 f.Kr. enligt texten?
Fråga 2: Sant eller falskt
Forskare har kunnat översätta de gamla skrifterna från städerna Harappa och Mohenjodaro för att få information om folkets religion.
Fråga 3: Flervalsfråga
Varifrån kom folket som kallades arier och som kom till Indien från 1700-talet f.Kr. och framåt?
Fråga 4: Sant eller falskt
Arierna var ett fredligt folk som snabbt anpassade sig till den befintliga kulturen vid Indus.
Fråga 5: Flervalsfråga
Vad kallades världssjälen enligt den nya tro som växte fram kring år 1000 f.Kr.?
Fråga 6: Sant eller falskt
För att få kontakt med gudarna var det vanligt att offra blommor och frukt enligt texten.
Fråga 7: Flervalsfråga
Vilket språk skrev arierna på och som fortfarande används som religiöst och vetenskapligt språk?
Fråga 8: Sant eller falskt
Berättelsen om Svetateku och hans far används för att förklara begreppet Karma.
Fråga 9: Flervalsfråga
Vad betyder ordet “Veda” enligt texten?
Fråga 10: Sant eller falskt
Hinduismen är en intolerant religion som inte tillåter olika sätt att utöva tron.
Fråga 11: Flervalsfråga
Vad kallas den gudomliga själen i människan?
Fråga 12: Sant eller falskt
Enligt texten är världen helt verklig i hinduismen.
Fråga 13: Flervalsfråga
Vad kallas resultatet av livets gärningar som avgör nästa liv?
Fråga 14: Sant eller falskt
Man kan enkelt byta kast under livets gång i Indien.
Fråga 15: Flera rätta svar
Vilka är de fyra huvudkasten som nämns i texten? (Välj alla som stämmer)
Fråga 16: Sant eller falskt
De oberörbara (dalits) tillhör en av de fyra huvudkasten.
Fråga 17: Flervalsfråga
Vad betyder ordet “dalits”?
Fråga 18: Sant eller falskt
Kastsystemet är numera förbjudet i hela Indien.
Fråga 19: Flera rätta svar
Vilka av följande gudar nämns i texten? (Välj alla som stämmer)
Fråga 20: Sant eller falskt
Kon anses vara ett heligt djur i hinduismen.
Fråga 21: Flervalsfråga
Vad är målet för en hindu?
Fråga 22: Sant eller falskt
Puja är en särskild högtid som bara firas en gång om året.
Para ihop begreppen med rätt förklaring
Klicka på ett begrepp i vänstra kolumnen och sedan på rätt förklaring i högra kolumnen för att para ihop dem.
Begrepp
- Samsara
- Reinkarnation
- Karma
- Brahman
- Atman
- Moksha
- Dalits
- Puja
- Sadhu
- Guru
Förklaringar
- Evigt kretslopp av födelse, liv och död.
- Att födas igen till ett nytt liv.
- Resultatet av livets gärningar som påverkar nästa liv.
- Det gudomliga, kraften som finns i allt levande.
- Den gudomliga själen i människan.
- Befrielse från det eviga kretsloppet.
- De människor som inte tillhör någon av huvudkasten, de oberörbara.
- Hinduisk gudstjänst som består av böner och offer.
- En person som lämnat sitt hem för att leva ensam på väg mot befrielse.
- En egen lärare.
Resonerande fråga 1:
Texten beskriver att hinduismen har växt fram under årtusenden genom en blandning av olika folks sätt att tro. Resonera kring hur denna historiska utveckling och blandning kan förklara varför hinduismen idag är en så mångfacetterad religion med många olika läror och praktiker som lever parallellt.
Lärarinformation och Exempelsvar
Denna fråga avser att bedömas utifrån förmågan att resonera om hur historisk utveckling och kulturell blandning har format en religion. Fokus ligger på att eleven kan koppla hinduismens mångfald till dess uppkomst och utveckling enligt texten.
Exempelsvar för resonerande fråga 1:
Eleven nämner att hinduismen har växt fram länge och att olika folk har blandats, vilket gjort att det finns många olika sätt att tro.
Eleven beskriver hur hinduismen uppstod genom att folket vid Indus och arierna blandades, och att detta ledde till att olika traditioner och synsätt smält samman. Resonemanget kan inkludera att denna historiska process är anledningen till att många olika läror och praktiker finns sida vid sida idag.
Eleven analyserar nyanserat hinduismens uppkomst som en gradvis syntes av olika kulturella och religiösa traditioner. Resonemanget kan diskutera hur mötet mellan Induskulturen och arierna lade grunden för en religion som inte har en enda fastställd lära eller grundare, vilket naturligt leder till en stor mångfald av trosuppfattningar och praktiker som beskrivs i texten (“flera religioner i en”). Analysen kan även beröra hur denna dynamik har möjliggjort fortsatt utveckling och anpassning genom historien.
Resonerande fråga 2:
Texten beskriver kastsystemet i Indien, hur det fungerar och synen på de oberörbara (dalits). Resonera kring hur kastsystemet påverkar människors liv i Indien enligt texten, och diskutera de olika perspektiven på systemet (ordning/trygghet kontra kritik/förtryck).
Lärarinformation och Exempelsvar
Denna fråga syftar till att bedöma elevens förmåga att resonera om en social struktur och dess konsekvenser utifrån texten. Fokus ligger på att eleven kan beskriva kastsystemets påverkan och diskutera de olika synsätten på det.
Exempelsvar för resonerande fråga 2:
Eleven nämner att kastsystemet delar in människor i grupper och att det är svårt att byta kast. Kanske nämns att de oberörbara har det svårt.
Eleven beskriver hur kastsystemet påverkar olika aspekter av livet, som vem man får gifta sig med och vilka regler som gäller. Resonemanget kan inkludera att vissa ser det som tryggt medan andra (särskilt dalits) kritiserar det starkt på grund av diskriminering.
Eleven analyserar nyanserat kastsystemets komplexa inverkan på indiska samhället, inklusive hur det styr sociala interaktioner, plikter och livsmöjligheter baserat på födsel. Resonemanget kan fördjupas genom att diskutera varför systemet trots att diskriminering är förbjuden lever kvar (önskan om ordning och trygghet för vissa) och de allvarliga konsekvenserna för dalits som betraktas som orena. Eleven kan även beröra hur systemet skapar en tydlig hierarki och ojämlikhet som påverkar individens vardag och möjligheter i stor utsträckning.
Resonerande fråga 3:
Texten presenterar olika vägar till befrielse (moksha) inom hinduismen: att bli ett med Brahman, att leva med sin gud eller att förenas med sina förfäder. Resonera kring vad dessa olika synsätt på befrielse kan innebära för en individs religiösa strävan och praktik. Hur kan valet eller betoningen av en väg påverka hur en hindu lever sitt liv?
Lärarinformation och Exempelsvar
Denna fråga utmanar eleven att resonera kring de olika synsätten på det yttersta målet inom hinduismen och hur detta kan påverka individens praktik. Fokus ligger på att eleven kan koppla de olika vägarna till befrielse till textens beskrivning av Moksha.
Exempelsvar för resonerande fråga 3:
Eleven nämner att målet är att inte födas igen. Kanske nämns att man kan bli ett med Brahman eller komma till en gud när man når målet och att man kan meditera eller be för att nå dit.
Eleven beskriver de olika synen på vad som händer efter befrielsen (bli ett med Brahman, leva med sin gud, förenas med förfäder). Resonemanget kan inkludera att valet av synsätt kan påverka hur man utövar sin religion, t.ex. om man fokuserar mer på meditation, gudadyrkan eller att följa traditionella plikter. Även olika vägar till befrielse som meditation, kärlek till gud genom handlingar/lovsånger/offer, eller allmän gudadyrkan kan nämnas.
Eleven analyserar nyanserat hur de olika synsätten på Moksha reflekterar hinduismens mångfald av läror och praktiker. Resonemanget kan diskutera hur betoningen på att bli ett med Brahman kan leda till fokus på meditation och filosofisk insikt, medan betoningen på att leva med sin gud (t.ex. Krishna) kan leda till भक्ति (bhakti, hängivenhet) genom lovsånger och offer. Eleven kan även beröra hur synen på befrielse kan påverka individens förståelse av karma och samsara samt motivationen för olika handlingar i livet, och hur de olika vägarna till Moksha (meditation, kärlek till gud, allmän gudadyrkan, vördnad av kon) representerar olika betoningar inom den breda hinduiska traditionen.