Utforska SO: Interaktivt och lärorikt!

Övningar om Judendom

Övningar om Judendom

Testa dina kunskaper om Judendomen utifrån texten du har läst.

Judendom idag

Många tänker nog på staten Israel då de hör talas om judendom. Men där lever endast omkring en tredjedel av världens judar. Trots att judendomen är den minsta av de fem världsreligionerna bor det judar över hela världen. Det beror till stora delar på judendomens långa och dramatiska historia.

Judendom har delar av sin äldre historia gemensam med kristendom och islam. Ibland talar man om de tre religionerna som de abrahamitiska religionerna, eftersom patriarken Abraham förekommer i alla tre, och för att de har många gemensamma drag.

Religionsvetare har visat att judendomen uppstod i östra Medelhavsområdet för mer än 3000 år sedan. Det gör den till en av världens äldsta religioner. En religion som är så gammal har självklart förändrats många gånger. Ett exempel från vår egen tid är att det i en del judiska församlingar finns kvinnliga församlingsledare. Det var omöjligt förr.

Trots att judendomen är en mycket liten religion är den spridd över stora delar av världen. Många judar har därför genom tiderna påverkats av möten med människor som tillhör andra religioner eller som inte är troende alls. Hur den judiska religionen tolkas skiftar av dessa anledningar från plats till plats, mellan olika församlingar och personer.

Fråga 1: Flervalsfråga

Ungefär hur stor andel av världens judar lever i staten Israel enligt texten?

Fråga 2: Sant eller falskt

Judendomen är den största av de fem världsreligionerna.

Fråga 3: Flervalsfråga

Vad kallas de tre religionerna judendom, kristendom och islam gemensamt ibland, enligt texten?

Fråga 4: Flervalsfråga

Ungefär hur länge sedan uppstod judendomen i östra Medelhavsområdet enligt texten?

Judendomen – en religion och ett folk

Att vara jude betyder enligt en vanlig judisk tolkning att tillhöra ett folk, det judiska folket. Många judar menar att man inte ens behöver vara religiös och tro på Gud för att uppfatta sig som jude. Den som föds av en judinna blir jude. Vissa judar menar att det räcker med att ha en judisk far. En person som inte har fötts in i judendomen kan också bli jude. Det sker genom att konvertera (gå över) till den judiska religionen. Hen blir då också en del av det judiska folket.

Fråga 5: Flervalsfråga

Hur kan man bli jude enligt texten?

Centrala religiösa tankar

De viktigaste religiösa tankarna inom judendom återfinns i judiska religiösa texter, i det religiösa livet och i många judars sätt att resonera om sin religion. Några av dessa tankar kan sammanfattas i dessa punkter:

  • Det finns endast en Gud som har skapat världen, har all makt, och som i grunden är god och vill alla människor gott.
  • Gud har slutit ett särskilt förbund med det judiska folket och genom att följa Guds lära kan judar visa att de håller detta förbund heligt.
  • I framtiden inträffar den “messianska tiden” – då kommer Gud att se till att alla människor lever i frid.
  • Fram till dess är det viktigaste att leva livet rätt, här och nu.

En viktig tanke inom judendom är att det judiska folket härstammar från “stamfadern” Abraham som enligt Bibeln levde i det land som idag kallas Israel för omkring 3800 år sedan. En del av denna tanke är att Gud har skapat en särskild relation – ett förbund – med det judiska folket.

Många judar menar att det viktigaste i den judiska religionen är att hålla fast vid relationen med Gud. En vanlig tolkning är att detta innebär att alla judar ska göra allt vad de kan för att följa den lära som Gud gett dem. Ibland tolkar judar det också som att de fått i uppdrag att visa världen vad Gud vill med sin skapelse.

Till skillnad från kristna och muslimer är judendom inte en missionerande religion. Det innebär alltså att judar inte strävar efter att få allt fler människor att bli utövare av den egna religionen.

Fråga 6: Flera rätta svar

Vilka av följande påståenden beskriver centrala religiösa tankar inom judendomen, enligt texten? (Välj alla som stämmer)

Fråga 7: Sant eller falskt

Judendomen är en missionerande religion som aktivt försöker sprida sin tro till andra.

Toran och tolkningstraditionerna

För många judar är religion alltså ett sätt att försöka följa den lära som Gud har gett dem. En viktig utgångspunkt för denna lära är Toran, den judiska Bibeln. Men en central religiös tanke är samtidigt att det inte räcker med att läsa vad som står där. Allt måste tolkas och sättas in i ett sammanhang. Och det har alltid funnits många olika tolkningar inom judendomen.

Ett grundläggande bud i Toran är exempelvis att judar inte får arbeta på sabbatsdagen, veckans vilodag. Men vad innebär detta förbud? Får man laga mat? Städa? Läsa böcker?

Genom tiderna har judar diskuterat den typen av frågor utan att vara slutgiltigt överens.

Fråga 8: Välj rätt alternativ

Vad är en viktig utgångspunkt för judendomens lära, enligt texten?

Fråga 9: Sant eller falskt

En central tanke inom judendomen är att det räcker med att läsa texten i Toran för att förstå Guds lära.

Tanakh – den judiska Bibeln

I judendom är några av de allra främsta skrifterna samlade i Tanakh, även kallad den judiska Bibeln.

TaNaKh – en förkortning

Den judiska Bibeln består av tre olika skriftsamlingar:

  • Toran (= undervisning)
  • Neviim (= profeterna)
  • Ketuvim (= skrifterna)

Med en gemensam beteckning kallas dessa skrifter TaNaKh. Det en förkortning som bygger på de första bokstäverna i varje skriftsamling. Förkortningen har sedan blivit som ett eget namn, Tanakh.

Av de tre delarna i Tanakh är Toran den mest centrala för den judiska religionen.

Alla texter i Tanakh ingår också i den kristna Bibeln. Men kristna kallar Tanakh för “Gamla testamentet” (GT) till skillnad från “Nya testamentet” (NT) som främst handlar om Jesus.

Fråga 10: Flervalsfråga

Vad är Tanakh, enligt texten?

Fråga 11: Flera rätta svar

Vilka skriftsamlingar ingår i Tanakh, enligt texten? (Välj alla som stämmer)

Fråga 12: Välj rätt alternativ

Vilken del av Tanakh är mest central för den judiska religionen?

Talmud – den lärda tolkningstraditionen

I judendom är det en grundläggande tanke att alla texter och traditioner måste tolkas. Enligt judisk tro gav Gud Mose “muntliga Toran” vid sidan av den “skriftliga”. Redan från allra äldsta tid började därför lärda judar – rabbiner – att tolka både sådant de hört framföras muntligt och sådant de kunde läsa i Toran.

Så småningom började ledande rabbiner skriva ned och sammanställa sina egna och andra rabbinernas tolkningar. Resultatet blev Talmud, en mycket omfattande skrift som innehåller betydligt mer text än Tanakh. I Talmud finns inte en enda tolkning utan mängder av olika åsikter.

Dessa tolkningar fortsatte även efter att Talmud skrivits ned och pågår än idag.

Det finns två typer av texter i Talmud: aggada- och halakhatexter.

  • Halakha betyder “vägen man går”, underförstått den väg alla judar borde gå. I halakhatexterna återges rabbinernas diskussioner om vad som kan tolkas som rätt eller orätt handlande. De kan ofta likna lagtexter och ibland översätts också begreppet halakha med den religiösa “lagen”.
  • Aggada betyder “berättelse” på hebreiska. Dessa Talmudtexter består ofta av små, korta historier. Gemensamt för aggadatexterna är att de handlar om vad som är meningen med religionen, inte om religionens regler.

Fråga 13: Flervalsfråga

Vad är Talmud, enligt texten?

Fråga 14: Flera rätta svar

Vilka typer av texter finns i Talmud? (Välj alla som stämmer)

Nutida judiska riktningar

Under 1700- och 1800-talen skedde långsamt stora förändringar av det religiösa livet i Europa. Det blev alltmer tillåtet att ifrågasätta gamla uppfattningar. Det ledde till att både kristna och judar kom att fundera över sina religiösa föreställningar. Gav de verkligen svar på alla frågor? Det som gällde som rätt sätt att leva för flera tusen år sedan kanske inte var giltigt i dagens verklighet?

Ur dessa och liknande frågor uppstod tre olika huvudriktningar som fortfarande gäller för många av världens judiska församlingar. Även om gränserna är lite flytande mellan dessa riktningar är det vanligt att församlingarna antingen beskriver sig som ortodoxa, konservativa eller liberala.

  • **Liberal (progressiv) judendom:** Vill förändra religionen i takt med det moderna samhället. Håller inte lika hårt på mat- och sabbatsregler, tillåter kvinnliga rabbiner och samkönade äktenskap.
  • **Ortodox judendom:** Menar att det som givits av Gud inte får förändras hur som helst. Följer strikta tolkningar av traditionella lagar (halakha). Män och kvinnor sitter separerade i synagogan, inga kvinnliga rabbiner eller samkönade äktenskap. Anpassar det moderna livet till religionen.
  • **Konservativ judendom:** En mellanform. Vill hålla fast vid Talmud men tillåter långsamma förändringar. Läser oftast på hebreiska, håller på kosher och sabbatsregler, men kvinnor kan sitta bredvid män i synagogan och kvinnliga rabbiner förekommer.

Många judar uppfattar sig inte som tillhöriga till någon av dessa tre riktningar. En del väljer också att stå helt utanför församlingarna. Men man kan också vara medlem i en församling som kallar sig konservativ, men kanske själv se sig som progressiv – eller ortodox.

Fråga 15: Flera rätta svar

Vilka är de tre huvudinriktningarna inom judendomen som nämns i texten? (Välj alla som stämmer)

Para ihop begreppen med rätt förklaring

Klicka på ett begrepp i vänstra kolumnen och sedan på rätt förklaring i högra kolumnen för att para ihop dem.

Begrepp

  • Tanakh
  • Talmud
  • Toran
  • Halakha
  • Aggada
  • Mitzva
  • Kosher
  • Sabbat
  • Messianska tiden
  • Diaspora

Förklaringar

  • Den judiska Bibeln, en samling heliga skrifter.
  • En omfattande samling av rabbinernas tolkningar och diskussioner.
  • Den mest centrala delen av Tanakh, innehåller Guds lära och bud.
  • Judiska religiösa lagar och regler för hur judar ska leva.
  • Berättelser och utläggningar i Talmud som inte handlar om religiösa regler.
  • Ett bud eller en god gärning enligt judisk lära.
  • Regler för tillåten mat enligt judiska traditioner.
  • Veckans vilodag, från fredag kväll till lördag kväll.
  • En framtida tid av fred och rättvisa på jorden.
  • Judarnas liv utspridda utanför landet Israel.

Resonerande fråga 1:

Texten beskriver judendomen både som en religion och ett folk. Resonera kring vad detta kan innebära för en individ som är jude. Hur kan kopplingen till ett folk påverka ens identitet och utövande av religionen, oavsett om man är troende eller inte?

Lärarinformation och Exempelsvar (LGR22)

Denna fråga avser att bedömas utifrån förmågan att resonera och argumentera, med koppling till LGR22 i Religionskunskap f\u00F6r \u00E5rskurs 7-9.

Fokus ligger p\u00E5 att eleven kan f\u00F6ra resonemang om religioners p\u00E5verkan p\u00E5 samh\u00E4llet och individen utifr\u00E5n olika perspektiv, anv\u00E4nda religionshistoriska begrepp och visa p\u00E5 samband.

Exempelsvar för resonerande fråga 1 (Religion och folk):

Betyg E:

Eleven nämner att judar hör ihop som ett folk. Kanske att de firar högtider ihop eller att de har gemensamma traditioner även om de inte tror på Gud.

Resonemanget är enkelt och berör kopplingen mellan att vara jude och att tillhöra ett folk på en grundläggande nivå.

Betyg C:

Eleven beskriver att judisk identitet inte bara handlar om tro, utan också om kulturell och historisk tillhörighet till det judiska folket. Resonemanget kan inkludera hur gemensamma högtider, mattraditioner (kosher), språk (t.ex. jiddisch) och en delad historia med både glädje och f\u00F6rf\u00F6ljelser skapar en stark gemenskap oavsett grad av religi\u00F6s tro. Kopplingen till Israel som judarnas historiska hemland kan ocks\u00E5 nämnas.

Resonemanget är mer utvecklat och eleven visar på en förståelse för att judendom är mer än bara en religion för många judar.

Betyg A:

Eleven analyserar nyanserat komplexiteten i judisk identitet som en sammanvävning av religiösa, kulturella, etniska och nationella aspekter. Resonemanget kan diskutera hur diasporans historia har format en stark k\u00E4nsla av tillhörighet till ett globalt folk, samtidigt som olika judiska samhällen utvecklat skilda kulturella uttryck. Inverkan av antisemitism genom historien p\u00E5 skapandet av en gemensam judisk identitet kan lyftas. Skillnaden mellan att vara “religi\u00F6s jude” och “sekulär jude” kan diskuteras utifr\u00E5n textens beskrivning av att inte beh\u00F6va tro på Gud f\u00F6r att vara jude. Resonemanget visar på en djupare förståelse för hur historia, kultur och religion tillsammans formar judisk identitet i olika sammanhang.

Resonerande fråga 2:

Texten nämner att judendomen har genomgått förändringar under sin långa historia och att tolkningen av religionen skiftar idag mellan olika platser, församlingar och personer. Resonera kring varför tolkning är så centralt inom judendomen och hur olika tolkningstraditioner (som de olika riktningarna ortodox, konservativ och liberal representerar) kan påverka judars liv och syn på sin religion.

Lärarinformation och Exempelsvar (LGR22)

Denna fråga avser att bedömas utifrån förmågan att resonera och argumentera, med koppling till LGR22 i Religionskunskap f\u00F6r \u00E5rskurs 7-9.

Fokus ligger p\u00E5 att eleven kan f\u00F6ra resonemang om religioners p\u00E5verkan p\u00E5 samh\u00E4llet och individen utifr\u00E5n olika perspektiv, anv\u00E4nda religionshistoriska begrepp och visa p\u00E5 samband.

Exempelsvar för resonerande fråga 2 (Tolkning och riktningar):

Betyg E:

Eleven nämner att judendomen är gammal och att tiderna förändras, därför måste man tolka reglerna. Kanske nämns att olika judar tycker olika om hur man ska göra idag.

Resonemanget är enkelt och berör behovet av tolkning p\u00E5 grund av tidens f\u00F6r\u00E4ndringar.

Betyg C:

Eleven beskriver att judendomen har en lång tradition av tolkning, d\u00E4r rabbinernas diskussioner har samlats i Talmud. Behovet av tolkning förklaras med att de gamla texterna inte alltid ger tydliga svar på hur man ska leva i nya tider och på nya platser. Eleven beskriver de olika huvudriktningarna (ortodox, konservativ, liberal) som exempel p\u00E5 olika s\u00E4tt att tolka traditionerna i mötet med det moderna samhället. P\u00E5verkan p\u00E5 judars liv kan ber\u00F6ra skillnader i synen på t.ex. sabbatsfirande, kosherregler eller jämställdhet inom f\u00F6rsamlingen beroende p\u00E5 vilken riktning man tillhör.

Resonemanget är mer utvecklat och eleven f\u00F6rklarar tolkningens roll och ger exempel p\u00E5 hur olika riktningar uppst\u00E5tt och p\u00E5verkar.

Betyg A:

Eleven analyserar nyanserat varför tolkning är en så fundamental del av judendomen, med koppling till b\u00E5de den “muntliga Toran” och traditionen av diskussion och olika åsikter i Talmud. Resonemanget kan f\u00F6rdjupas genom att diskutera hur m\u00F6ten med andra kulturer och samhällsförändringar (som upplysningen och sekularisering) har n\u00F6dv\u00E4ndiggjort nya tolkningar och lett till framv\u00E4xten av de olika riktningarna. Eleven kan analysera hur de olika riktningarnas inställning till halakha (religi\u00F6s lag) skiljer sig och hur detta får konkreta konsekvenser för allt från gudstjänstens utformning till synen p\u00E5 k\u00F6nsroller och minoriteters plats i f\u00F6rsamlingen. Resonemanget visar på en f\u00F6rst\u00E5else för den dynamiska naturen hos judisk tradition och hur tolkning möjligg\u00F6r att religionen kan forts\u00E4tta att vara relevant i en f\u00F6r\u00E4nderlig v\u00E4rld, trots de spänningar som olika tolkningar kan skapa.

Resonerande fråga 3:

Judendomens historia präglas till stor del av migration och förföljelser (diaspora, antisemitism, Förintelsen). Resonera kring hur dessa historiska erfarenheter kan ha format judisk identitet, gemenskap och syn på omvärlden. Hur har judar bevarat sin religion och kultur trots svåra yttre omständigheter?

Lärarinformation och Exempelsvar (LGR22)

Denna fråga avser att bedömas utifrån förmågan att resonera och argumentera, med koppling till LGR22 i Religionskunskap f\u00F6r \u00E5rskurs 7-9.

Fokus ligger p\u00E5 att eleven kan f\u00F6ra resonemang om religioners p\u00E5verkan p\u00E5 samh\u00E4llet och individen utifr\u00E5n olika perspektiv, anv\u00E4nda religionshistoriska begrepp och visa p\u00E5 samband.

Exempelsvar för resonerande fråga 3 (Historia, migration och förföljelser):

Betyg E:

Eleven nämner att judar har flyttat mycket och att de har blivit illa behandlade, till exempel under Förintelsen. Kanske nämns att de har hållit ihop och minns sin historia.

Resonemanget är enkelt och berör de historiska händelserna utan djupare analys av deras påverkan.

Betyg C:

Eleven beskriver hur diasporan (spridningen) och de återkommande förföljelserna (t.ex. under medeltiden och Förintelsen) har påverkat judars känsla av utanförskap och behov av att bevara sin identitet. Resonemanget kan lyfta fram att den gemensamma erfarenheten av svårigheter har st\u00E4rkt judisk gemenskap. Bevarandet av religion och kultur kan beskrivas genom vikten av heliga texter (Tanakh, Talmud), rabbinernas arbete, firandet av högtider och upprättandet av egna församlingar (synagogor) i nya länder. Staten Israels tillkomst kan nämnas som en reaktion p\u00E5 f\u00F6rf\u00F6ljelserna och som en plats f\u00F6r trygghet och bevarande av judisk kultur.

Resonemanget är mer utvecklat och eleven visar p\u00E5 samband mellan historiska h\u00E4ndelser, judisk identitet och bevarandet av traditioner.

Betyg A:

Eleven analyserar nyanserat hur migrationen och förföljelserna, särskilt Förintelsen och antisemitismen, har format en kollektiv judisk identitet och ett starkt medvetande om vikten av överlevnad och minne. Resonemanget kan diskutera hur dessa erfarenheter har p\u00E5verkat judars syn p\u00E5 omvärlden, ibland med en k\u00E4nsla av utsatthet men ocks\u00E5 med en resiliens och förm\u00E5ga att anpassa sig (nyt\u00E4nkande i mötet med andra kulturer). Bevarandet kan analyseras som en medveten anstr\u00E4ngning att upprätth\u00E5lla religi\u00F6sa lagar (halakha), studera texter (Talmud), och f\u00F6ra muntliga traditioner vidare, oavsett var i v\u00E4rlden man befunnit sig. Rollen f\u00F6r familjen och f\u00F6rsamlingen som b\u00E4rare av tradition kan lyftas fram. Dessutom kan analyseras hur staten Israels existens både symboliserar trygghet efter f\u00F6rf\u00F6ljelser men ocks\u00E5 skapar nya komplexiteter i relation till diasporan och omv\u00E4rlden. Resonemanget visar på en djupgående förståelse för judendomens historia som en central del av dess identitet och praktik.