Övningar om Kristendom
Testa dina kunskaper om Kristendomen utifrån texten du har läst.
Kristendomens ursprung och utbredning
Nästan alla människor vet att korset är en central symbol för kristendom, den religion som har flest tillhöriga i världen. De flesta känner också till grunddragen i de kristnas berättelse om hur det gick då Jesus dömdes till döden av en romersk makthavare i Jerusalem för omkring två tusen år sedan. Att de kristna inte uppfattar denna händelse som ett nederlag utan som ett hopp om evigt liv är också en viktig förutsättning för den kristna religionen. En annan viktig del är tanken på att Jesus var både Gud och människa – samtidigt.
De första kristna bestod av en liten grupp judar som uppfattade Jesus som den efterlängeade Messias. De levde i det nuvarande Israel och Palestina för omkring två tusen år sedan. Därifrån spreds deras tankar relativt snabbt, framför allt till andra delar av romarriket, men också till delar av Afrika och Mellanöstern. Under medeltiden blev det främs i Europa som de kristna hade sitt centrum.
Genom kristen mission och européens kolonisation och handel kom kristendom senare att bli världens största och mest utbredda religion. År 2020 räknade religionsforskare med att drygt 30 procent av jordens befolkning hade en kristen tillhörighet.
Fråga 1: Flervalsfråga
Vilken symbol är central för kristendomen?
Fråga 2: Flervalsfråga
Ungefär hur långt tillbaka i tiden levde Jesus i Jerusalem enligt texten?
Fråga 3: Välj rätt alternativ
Vad är en viktig förutsättning för kristen tro gällande Jesus öde, enligt texten?
Fråga 4: Välj rätt alternativ
Vilken annan viktig tanke om Jesus lyfts fram i texten som en del av kristendomen?
Fråga 5: Flervalsfråga
Vilka bestod de första kristna av, enligt texten?
Fråga 6: Flervalsfråga
Ungefär hur stor andel av jordens befolkning beräknades vara kristna år 2020, enligt texten?
Fråga 7: Sant eller falskt
Kristendomen spreds från början framför allt till Asien, enligt texten.
Fråga 8: Flervalsfråga
Var hade de kristna främst sitt centrum under medeltiden, enligt texten?
Fråga 9: Flera rätta svar
Vilka faktorer bidrog till att kristendomen blev världens största och mest utbredda religion, enligt texten? (Välj alla som stämmer)
Den kristna Bibeln
Den kristna Bibeln består av två huvuddelar: Gamla testamentet (GT) och Nya testamentet (NT). Gamla testamentet är i stort sett samma skriftsamling som judarnas heliga skriftsamling Tanakh. Kristna och judar har dock en del olika tolkningar av de gemensamma texterna.
Nya testamentet handlar om Jesus och den första kristna tiden. Det består av fyra olika berättelser om Jesus liv, så kallade evangelierna, boken Apostlagärningarna som berättar om hur kristendomen spreds efter Jesus död, de 21 breven (epistlarna) som främst är skrivna av viktiga personer i urkyrkan som Petrus och Paulus, samt Uppenbarelseboken som är en profetisk bok.
Idag finns det olika uppfattningar om Bibelns texter. Man brukar tala om vetenskapliga utifrånperspektiv, där texterna studeras som vilken annan historisk eller litterär text som helst, och religiösa inifrånperspektiv, där texterna uppfattas som gudomligt inspirerade eller som Guds ord.
Fråga 10: Flervalsfråga
Vad kallas Gamla testamentet (GT) inom judendomen, enligt texten?
Fråga 11: Flera rätta svar
Vilka delar ingår i Nya testamentet (NT) enligt texten? (Välj alla som stämmer)
Fråga 12: Välj rätt alternativ
Vilka är två viktiga personer i urkyrkan som omnämns i texten?
Fråga 13: Flera rätta svar
Vilka begrepp används i texten för att beskriva olika uppfattningar om Bibelns texter idag? (Välj alla som stämmer)
Kristna riktningar och centrala tankar
Idag finns det flera olika kristna riktningar. De tre stora huvudriktningarna är ortodox kristendom, katolsk kristendom och protestantisk kristendom. Utöver dessa finns också en mängd andra kristna samfund och rörelser. Trots skillnader förenas de flesta kristna i tron på Jesus som Guds son och världens frälsare, samt på Bibelns centrala roll.
En central lära inom kristendomen är treenigheten, tanken att Gud samtidigt är Fadern, Sonen (Jesus) och den heliga Anden – en Gud i tre personer.
Begreppet “urkyrkan” syftar på de första kristna församlingarna som bildades strax efter Jesus död och uppståndelse.
Fråga 14: Flera rätta svar
Vilka är de tre stora huvudriktningarna inom kristendomen, enligt texten? (Välj alla som stämmer)
Fråga 15: Sant eller falskt
Urkyrkan syftar på de första kristna församlingarna, enligt texten.
Para ihop begreppen med rätt förklaring
Klicka på ett begrepp i vänstra kolumnen och sedan på rätt förklaring i högra kolumnen för att para ihop dem.
Begrepp
- GT (Gamla testamentet)
- NT (Nya testamentet)
- Evangelierna
- Apostlagärningarna
- Urkyrkan
- Treenigheten
- Tanakh
Förklaringar
- Den första delen av den kristna Bibeln.
- Den andra delen av den kristna Bibeln, som handlar om Jesus och den första kristna tiden.
- Fyra texter i NT som berättar om Jesus liv.
- Bok i NT som berättar om hur kristendomen spreds efter Jesus död.
- De första kristna församlingarna.
- Kristen lära om att Gud samtidigt är Fadern, Sonen (Jesus) och den heliga Anden.
- Judarnas heliga skrift som motsvarar kristendomens GT.
Resonerande fråga 1:
Texten nämner att kristendomen spreds genom bland annat mission, kolonisation och handel. Resonera kring hur dessa faktorer kan ha påverkat hur kristendomen har uppfattats och tagits emot i olika delar av världen. Vilka positiva och negativa konsekvenser kan spridningssätten ha haft?
Lärarinformation och Exempelsvar (LGR22)
Denna fråga avser att bedömas utifrån förmågan att resonera och argumentera, med koppling till LGR22 i Religionskunskap för årskurs 7-9.
Fokus ligger på att eleven kan föra resonemang om religioners påverkan på samhället och individen utifrån olika perspektiv, använda religionshistoriska begrepp och visa på samband.
Exempelsvar för resonerande fråga 1 (Spridningssätt):
Eleven nämner att kristendomen spreds när européerna reste till nya länder (kolonisation och handel) och att missionärer berättade om tron. Kanske nämns att vissa blev kristna för att de trodde på budskapet, medan andra tvingades eller att det var svårt för de som redan bodde där.
Resonemanget är enkelt och kan vara lite allmänt. Eleven använder några begrepp som mission eller kolonisation men förklarar inte sambanden djupt.
Eleven beskriver hur missionen var ett aktivt spridande av tron genom predikan, medan kolonisation och handel innebar att kristendomen följde med européerna och ibland påtvingades lokalbefolkningen. Eleven resonerar kring att detta kunde ses positivt av de som fann en ny tro, men negativt av de vars egna kulturer och religioner trycktes undan eller förbjöds. Samband mellan spridningssätt och mottagande, t.ex. motstånd mot mission kopplat till kolonialmakten, kan lyftas.
Resonemanget är mer utvecklat och eleven försöker se både positiva och negativa sidor. Eleven använder relevanta begrepp och visar på samband mellan spridningssätt och hur det påverkade människor och samhällen.
Eleven analyserar nyanserat hur mission, kolonisation och handel var sammanflätade och skapade komplexa dynamiker i spridningen av kristendomen. Eleven resonerar kring att mission ibland skedde fredligt, men ofta underlättades eller möjliggjordes av koloniala strukturer och maktobalanser, där kristendomen kunde uppfattas som en del av förtrycket.
Eleven diskuterar både positiva aspekter som skolgång, sjukvård, och sociala reformer initierade av missionärer, och negativa konsekvenser som förstörelse av lokala kulturer, religiös intolerans och koppling till exploatering. Resonemanget är välutvecklat och visar på komplexa samband mellan religiösa, ekonomiska och politiska faktorer i kristendomens globala historia. Eleven kan använda religionshistoriska begrepp med precision och se spridningssättens långsiktiga påverkan på dagens religiösa och kulturella landskap i olika regioner.
Resonerande fråga 2:
Texten berör skillnader och likheter i synen på Gud, Jesus och hoppet om en framtid då ondskan besegrats inom kristendom, judendom och islam. Resonera om både likheter och skillnader i dessa centrala trosfrågor mellan de tre religionerna utifrån textens innehåll.
Lärarinformation och Exempelsvar (LGR22)
Denna fråga avser att bedömas utifrån förmågan att resonera och argumentera, med koppling till LGR22 i Religionskunskap för årskurs 7-9.
Fokus ligger på att eleven kan föra resonemang om religioners påverkan på samhället och individen utifrån olika perspektiv, använda religionshistoriska begrepp och visa på samband.
Exempelsvar för resonerande fråga 2 (Jämförelse med Judendom och Islam):
Eleven nämner att alla tre religionerna tror på en Gud. Kanske att kristna ser Jesus som Guds son, medan judar och muslimer inte gör det. Att alla kanske hoppas på en bättre framtid.
Jämförelsen är enkel och fokuserar på några grundläggande skillnader eller likheter utan djupare förklaring.
Eleven beskriver likheten i monoteismen (tron på en Gud). Gällande Jesus förklaras att kristna ser honom som Gud och människa, medan judar ser honom som en människa/judisk lärare och muslimer som en viktig profet men inte gudomlig. Hoppet om framtiden kan beskrivas som att alla tre religioner har en tanke om en tid då ondskan besegras, men med olika föreställningar om hur detta går till (t.ex. Jesu återkomst, Messias ankomst).
Resonemanget jämför de tre religionerna utifrån de givna aspekterna och lyfter fram tydliga skillnader och likheter baserat på texten.
Eleven analyserar nyanserat likheter och skillnader. Gällande synen på Gud kan likheten i sträng monoteism lyftas fram, men också den kristna treenighetsläran som skiljer sig markant. Synen på Jesus kan jämföras mer i detalj – hans roll som Guds son/inkarnation i kristendomen, en viktig profet i islam, och en icke-gudomlig figur i judendomen. Hoppet om framtiden kan diskuteras som en gemensam eskatologisk dimension, men med distinkta teologiska skiljelinjer i synen på tidsåldrarnas slut och Guds slutgiltiga seger över ondskan (t.ex. Messias olika roller i judendom och kristendom, domedagen i islam). Resonemanget visar på förståelse för de teologiska grunderna för dessa skillnader och likheter.
Resonerande fråga 3:
Texten beskriver att kristendomen har påverkat samhället och individers liv under 2000 år. Resonera om några konkreta exempel på hur kristendomen har påverkat samhällsutvecklingen (t.ex. lagar, kultur, vetenskap, konst) eller individers liv (t.ex. etik, värderingar, vardagliga handlingar) genom historien fram till idag.
Lärarinformation och Exempelsvar (LGR22)
Denna fråga avser att bedömas utifrån förmågan att resonera och argumentera, med koppling till LGR22 i Religionskunskap för årskurs 7-9.
Fokus ligger på att eleven kan föra resonemang om religioners påverkan på samhället och individen utifrån olika perspektiv, använda religionshistoriska begrepp och visa på samband.
Exempelsvar för resonerande fråga 3 (Kristendomens påverkan på samhälle och individ):
Eleven nämner att kristendomen har kyrkor och högtider som jul och påsk. Kanske att den har påverkat hur folk är mot varandra (goda värderingar) eller att den syns i konst och musik. För individen kan nämnas att den ger tröst eller regler för hur man ska leva.
Resonemanget ger enkla, tydliga exempel på påverkan utan djupare analys av orsakssamband eller historisk kontext.
Eleven ger flera exempel på samhällspåverkan, t.ex. att kristna värderingar har format lagar och normer (synen på människan, familjen), att kyrkan historiskt haft stor makt (medeltiden), eller att konst, arkitektur och musik har starka kristna inslag. För individen kan nämnas att tron gett mening, hopp, gemenskap, men också att religiösa regler kunnat styra livet starkt (t.ex. under historien). Resonemanget visar på samband mellan tro och praktik/samhälle.
Exemplen är mer konkreta och resonemanget visar på en förståelse för att kristendomen har haft en bred påverkan på olika områden.
Eleven analyserar nyanserat komplexa former av påverkan. På samhällsnivå kan diskussionen inkludera kristendomens roll i t.ex. rättssystemets framväxt (naturrätten), bildningsideal och universitetsväsendet, sociala reformer (diakoni), eller konflikter som religionskrigen. Påverkansriktningen kan också diskuteras (inte bara religionen påverkar samhället, utan också tvärtom). För individen kan resonemanget beröra hur kristen etik och moral har format synen på dygder och laster, hur existentiella frågor hanteras genom tro, eller hur olika kristna traditioner erbjudit skilda vägar för andlig utveckling och livsföring. Resonemanget är välutvecklat, använder historiska och samhälleliga exempel, och visar på en nyanserad förståelse för kristendomens dynamiska och mångfacetterade roll genom historien.